Leasingul este o operațiune comercialǎ prin care compania de leasing transmite clientului, la solicitarea acestuia, dreptul de folosință al unui bun contra unei plăți periodice, denumită rată de leasing.
În cadrul operațiunilor de leasing sunt reglementate raporturile dintre trei părți: Compania de leasing (Locatorul), Clientul beneficiar (Locatarul) și Furnizorul (Vânzătorul) obiectului de leasing.
Leasingul financiar e o formă de finanțare pentru procurarea în rate a unui bun. Cu alte cuvinte, la finele contractului, clientul devine proprietar al bunului.
Leasingul operațional spre deosebire de leasingul financiar, presupune folosirea de către client a bunului fără asumarea riscurilor, dar și fără obținerea la final a dreptului de proprietate.
Leaseback este o operațiune financiară care presupune procurarea de către compania de leasing a unui bun ce aparține clientului, pentru ca în baza unui contract de leasing clientul să își păstreze dreptul de folosire al bunului, în schimbul unei chirii, iar la final să-și redobândească și dreptul de proprietate.
Dobanda anuala efectiva (DAE) exprimă sub formă procentuală costul total al unui credit/leasing. DAE este influențată de rata dobânzii, perioada de creditare, taxe și comisioane (comision de analiză dosar, taxă anuală de administrare). Acesta este un concept implementat pentru a permite consumatorilor să compare ușor costul creditelor/leasing-ului.
Avansul – finanțările în leasing financiar necesită ca o parte din prețul de achiziție a bunului să fie achitat de client sub forma unui avans. De regulă, acesta este reprezentat de la 20% din valoarea automobilului.
Asigurarea este o formă de protecție garantată a bunului, preluat în posesie de către client, împotriva diverselor riscuri, cum ar fi avarierea şi/sau distrugerea bunului finanțat.