Cele mai simple și sigure soluții pentru a cumpăra un bun sau a obține o sumă de bani – serviciile de finanțare MAIB-Leasing – Maib Leasing

Cele mai simple și sigure soluții pentru a cumpăra un bun sau a obține o sumă de bani – serviciile de finanțare MAIB-Leasing

04.02.2020

Dorești să cumperi o mașină sau un utilaj, dar nu ai suficienți bani? Sau poate deții deja bunul, dar ai nevoie de mijloace bănești? Soluția este simplă, poți obține finanțarea în timp rapid, apelând la serviciile companiei MAIB-Leasing. Despre leasingul clasic, cel operațional și leaseback am discutat cu președintele companiei, Veaceslav Burlacu.

1. Ce este un leasing în cuvinte simple? Prin ce diferă de un credit?

Leasingul este o formă de finanțare pentru procurarea unui bun.

Principala diferență dintre leasing și credit este faptul că, bunul procurat în leasing financiar este utilizat de client, dar va aparține companiei de leasing până în momentul în care vor fi achitate toate ratele contractuale. De obicei, în cazul leasingului nu ai nevoie de alte bunuri pentru garantarea finanțării. Cu toate acestea, tu îți alegi singur bunul, iar compania finanțează cumpărarea acestuia.

În cazul creditului, cel mai probabil va fi necesară identificarea altor bunuri, care vor garanta cel puțin acordarea inițială a finanțării pentru procurarea bunului, ce va fi înregistrat în calitate de gaj.

Noi încheiem contractul de vânzare-cumpărare concomitent cu contractul de leasing. Deși obiectul se înregistrează după MAIB-Leasing, în calitate de client primești obiectul în utilizare completă, cu drepturi depline, achitând rate lunare egale, iar atunci când este achitată ultima rată, înregistrezi și dreptul de proprietate.

2. Care sunt tendințele leasingului în Moldova?

Tradițional, leasingul este perceput ca finanțare de automobile. Într-adevăr ele reprezintă obiectul de bază, cel mai frecvent finanțat în cadrul leasingului. Totuși, ca tendință aș menționa diversificarea continuă, de către companiile de leasing, a spectrului de bunuri finanțate, cum ar mai fi: tehnică și utilaje, camioane, tehnică agricolă, bunuri imobile.

Aș menționa și faptul că, pe piața internă de leasing încă nu sunt suficient dezvoltate și alte tendințe existente la nivel global, unde pe scară largă este utilizat, spre exemplu, leasingul operațional. Spre deosebire de cel financiar, acesta ar fi la fel o formă de finanțare a unui bun, care la fel e oferit spre utilizare locatarului, dar care nu prevede obligatoriu transmiterea dreptului de proprietate la achitarea definitivă a plăților de leasing, bunul rămânând în proprietatea companiei de leasing. E mai mult o forma de chirie specifică, dacă doriți.

3. Care ar fi atunci avantajul să optezi pentru acest tip de leasing?

Diferența este în responsabilitățile asumate de către părți pe durata contractului. Spre exemplu, în cazul leasingului financiar, toate cheltuielile de întreținere și deservire a bunului preluat în leasing sunt asigurate de client, în timp ce în cazul leasingului operațional, compania de leasing își asumă, pe perioada de leasing, practic toate grijile, cheltuielile și riscurile întreținerii și reparației bunului, inclusiv înlocuirea lui, la necesitate.

4. Cât de cunoscut și solicitat este leasingul operațional?

După cum am menționat, la moment leasingul operațional este mai puțin dezvoltat în Moldova, probabil inclusiv și prin prisma mentalității noastre. Noi nu ne imaginăm cum să achităm timp de câțiva ani tranșele de leasing și până la urmă să nu primim dreptul de proprietate asupra bunului.

În țările dezvoltate, însă, leasingul operațional este mult mai utilizat decât leasingul financiar, pentru client contând lipsa grijilor și cheltuielilor suplimentare.

5. Cine poate beneficia de un leasing, doar persoanele fizice sau și cele juridice?

În portofoliul nostru sunt atât persoane fizice, cât și juridice și avem deja un istoric destul de bogat de conlucrare. Prevalează totuși, persoanele fizice. Nu sunt careva diferențe esențiale nici la nivel de condiții, nici ca proces de aprobare și oferire, care prevăd cerințe minime și simple pentru orice solicitant, fiecare având posibilitatea reală de a obține operativ finanțarea în leasing a bunului dorit.

6. Ce presupune leaseback-ul? Prin ce diferă de un leasing clasic?

Leaseback-ul este tot o formă de finanțare, însă spre deosebire de leasingul financiar, apare ca necesitate atunci când ai deja un bun în proprietate, dar ai nevoie de mijloace bănești pentru alte scopuri. Spre exemplu, dacă ai un autoturism, sau un alt bun și ai nevoie de bani, atunci poți apela pentru o operațiune de leaseback. În acest caz, bunul de care dispui este cumpărat de MAIB-Leasing, însă îl utilizezi în continuare, fără niciun fel de restricții. Pe perioada contractului, bunul este răscumpărat prin intermediul plăților de leasing lunare, iar la sfârșit, primești înapoi dreptul de proprietate. E o formă de finanțare puțin mai diferită de cele utilizate de obicei, pentru a obține accesul la mijloace bănești când ai nevoie de ele și deja deții un bun.

7. Cum poate fi obținut un leasing și un leaseback?

Ca procedură, ambele sunt foarte simplu de obținut. În cazul leasingului trebuie să dispui de un avans de minim 20% din valoarea autoturismului, sau 30% pentru alte bunuri, iar în cazul leaseback-ului – să dispui de un bun lichid în proprietate. În rest, de obicei nu ai nevoie de alte documente în afară de buletinul de identitate.

8. Ce bunuri sunt acceptate de MAIB-Leasing pentru a oferi un leaseback?

Ca și în cazul leasingului, este acceptat un spectru foarte larg de bunuri, care include atât autoturisme, cât și camioane și autobuze, utilaje de producere și ambalare, din diferite ramuri ale economiei (industrie alimentară, vinificație ș.a.), tehnică agricolă, bunuri imobile, etc. Principala cerință este ca bunul să fie unul lichid, care poate fi ușor vândut pe piața internă.

9. Cine evaluează bunurile oferite de clienții care solicită un leaseback și în ce condiții?

În prezent, noi oferim serviciul de evaluare, care este asigurat de experții noștri, astfel încât procesul de analiză să fie efectuat foarte operativ. În unele cazuri însă, când este vorba despre anumite utilaje mai specifice sau bunuri imobile, clientul va apela la serviciile unei companii de evaluare specializate.

De obicei, la MAIB-Leasing clientul primește tot spectrul de servicii necesare pentru finanțarea în leasing, inclusiv evaluarea bunului și asigurarea acestuia. În cazul autoturismelor, este perfectată atât asigurarea obligatorie, cât și asigurarea CASCO, oferită de noi contra unui cost atractiv și cu o facilitate unică suplimentară de achitare în rate lunare, pe parcursul anului, fără dobândă la suma amânată.

10. Când a fost lansat serviciul de leaseback?

Nu putem spune că este ceva complet nou, ca noțiune și serviciu există de mult timp, însă a fost mai puțin promovat pe piață decât leasingul clasic și ca rezultat, mai puțin cunoscut de către clienți. Considerăm acest serviciu drept unul interesant și, respectiv, îl promovăm mai activ în ultima perioadă, înțelegând că este un tip de produs diferit de ceea ce se oferă tradițional pe piață.

11. Care ar fi principalele beneficii în cazul în care persoana optează pentru leaseback?

Principalul avantaj este că beneficiarul obține operativ accesul la sursele financiare de care are nevoie, nu va pierde dreptul de utilizare al bunului, pe care îl gestionează în continuare, deși este vândut companiei de leasing. De asemenea, și în cazul leaseback-ului și în cazul leasingului clasic, noi oferim servicii adiționale, cum ar fi înregistrarea și asigurarea bunului. Avem parteneri foarte siguri, companiile de asigurare cu care lucrăm, iar dacă se întâmplă cazuri asigurate, clientul va beneficia de tot suportul necesar pentru o soluționare operativă.

Și nu în ultimul rând, voi menționa și faptul că, condițiile de finanțare oferite de MAIB – Leasing sunt practic cele mai avantajoase pe piața de leasing, includ costuri foarte atractive, atât pentru leasingul financiar, cât și pentru operațiunile de leaseback.

12. Referitor la leasing, ce bunuri acceptă MAIB-Leasing spre finanțare?

Am menționat că spectrul de bunuri care pot fi finanțate în leasing este foarte diversificat și nu se limitează doar la autoturisme și utilaje. Și aici aș mai adăuga că, nu este obligatoriu nici ca bunul pentru care clientul are nevoie de leasing să fie unul nou – poate fi cu o vechime de până la 12 ani și e posibil de procurat nu doar de la dealer oficial, dar și de la persoane fizice sau juridice.

Mai mult ca atât, putem finanța în leasing și bunuri de import, clienții beneficiind de suportul necesar inclusiv pentru realizarea procedurilor de import și vamale.

Important este că clientul își alege singur bunul, în dependență de necesitate, caracteristici, preț, vânzător, etc., și îl poate procura atât din țară, cât și de peste hotare.

13. Care sunt condițiile pentru ca un cetățean să poată obține un leasing? În ce constă procedura de analiză a clientului?

Avem condiții și proceduri destul de simplificate de analiză a clientului. Dacă clientul dispune de un avans propriu, în finanțarea bunului, care în dependență de obiect pornește de la 30%, atunci clientul prezintă doar buletinul. Celelalte interpelări necesare pentru analiză le efectuăm noi, ceea ce scutește clientul de griji suplimentare pentru acumularea altor documente. Solicitarea unor documente suplimentare de confirmare documentară a veniturilor, sau de alt gen, reprezintă doar cazuri particulare. Până la urmă, am făcut așa încât procedura să fie cât mai simplă și accesibilă pentru un spectru cât mai larg de clienți, care doresc să obțină operativ automobilul, sau alt bun mult dorit.

14. Cât timp durează să obții un leasing?

În cazul unui autoturism, spre exemplu, toată procedura poate fi realizată timp de o oră. Dacă ai ales mașina și dispui de avansul minim necesar, în aceeași zi ai plecat deja la volanul automobilului.

15. Cum se calculează și ce de ce anume este condiționată mărimea ratei dobânzii plătite de beneficiarul leasingului?

Condițiile oferite de MAIB-Leasing sunt nu doar foarte avantajoase, dar și clare și transparente pentru clienți. Noi nu avem costuri ascunse și aplicăm doar principii corecte de calcul al ratei dobânzii, în corespundere cu soldul efectiv al datoriei.

Aplicăm rate diferențiate în dependență de câteva criterii clare. În primul rând, depinde de structura finanțării bunului. Spre exemplu, cu cât avansul clientului este mai mare, cu atât dobânda este mai mică. Depinde și de faptul dacă bunul este unul nou sau dacă a fost aflat deja în uz. În cazul unui bun nou, rata va fi puțin mai mică decât la unul de mâna a doua, deoarece și lichiditatea bunului nou e mai înaltă, pe întreaga perioadă de leasing.

16. Cum procedați cu clienții care nu pot plăti rata pentru leasing, din diverse motive?

Noi suntem flexibili cu clienții noștri și suntem gata să examinăm orice solicitări din partea lor, chiar și pe cele de modificare a graficului de plăți, deși aceste cazuri sunt foarte rare. De obicei, în momentul în care încheiem contractul de leasing cu clientul facem calcule, astfel încât, în dependență de veniturile pe care le încasează, să aibă capacitatea de achitare necesară. Nu poți impune persoana să plătească mai mult decât câștigă. Dar dacă din anumite motive nu se poate achita o tranșă la timp, invităm clientul și discutăm care ar fi modalitățile de soluționare, ca să nu îi creeze o istorie negativă de finanțare, găsim soluții.

Pentru MAIB-Leasing, clientul este cel mai important și va fi tratat corespunzător la toate etapele de colaborare, relațiile fiind bazate pe respect reciproc, care se menține și după finisarea contractelor încheiate.

Noutati Similare

0800 88888

0800 88888

Urmărește-ne pe Facebook

Urmărește-ne pe Facebook

Urmărește-ne pe Instagram

Urmărește-ne pe Instagram
Curs valutar la data: 09.10.2024

Cotatii MAIB Cotatii BNM
EUR 19.6300 19.3246
USD 17.8100 17.5902
Arhiva cotatii >>

Calculator leasing

Calculator leasing

Cabinet personal

Cabinet personal